И аз съм човек

Бременни и във форма? Ваня ще ви каже как!

30 август 2016

Всяка жена поне един път се е замисляла (с ужас!) на какво ли ще заприлича, когато и ако забременее. Нека не се лъжем - почти при всички жени успоредно с корема растат и други части от така трепетно пазеното ни от тлъстини тяло.

Успоредно със страховете ни съществуват и легендите за Чудовищния Апетит на Бременните, които също не помагат особено – историите за жени, които поглъщат тенджери със сарми за закуска често карат бременните да треперят от ужас дали след 9 месеца няма да се превърнат в гигантски пингвини, увити, за по-голямо удобство, в холното перде.

Движението и спортът за бременни също са въпроси, които не се коментират достатъчно ясно и откровено – може би 90% от бременните чуват отвсякъде, че най-добре за тях е да не се движат много-много, да не правят нищо натоварващо и въобще – най-добре да лежат и да си почиват.

Ние, в Майко Мила, сме съвършено наясно колко объркващ период за жените са тези 9 месеца, в които тялото претърпява тотална промяна - понякога тя може и да е много неприятна, а цифровото ѝ изражение да е 60 килограма (отгоре!). Знаем и какво е да се тъпчеш с баница, да искаш да сдъвчеш три шоколада и да се страхуваш дали ако клекнеш три пъти или се сгънеш малко по-рязко, няма да нанесеш непоправима увреда на бебето.

Затова сме и толкова щастливи, че сред нас вече има професионалист, който да ни съветва по всички тези сложни въпроси, а именно:

  • как и колко да се движим, така че да се поддържаме в добра форма до края на бременността
  • как да се възстановим най-ефективно от раждането
  • кой е оптималният хранителен режим, позволяващ да изпитваме удоволствие и от храната, и от бременността, но и да не съжаляваме горко, след като излезем от родилното отделение

Днес имаме удоволствието да ви представим новия ни консултант и приятел - Ваня Висарионова - създател и учител на студиото и концепцията Fit Baby Hot Mama.

Основната задача на Ваня е да учи майките как да възстановят естествената стойка на тялото си, за да изглеждат добре и да бъдат здрави и, не на последно място - за да бъдат по-добър пример за децата си!

Ето и какво ще ви сподели Ваня за себе си:

„Имам магистърска степен по Организация свободното време на хората към Висшето Немско Спортно Училище. Последните години уча и преподавам Ресторативно движение (известно още като Пълноценни движения/Nutritious Movement). Ресторативното движение е цялостна система за възстановяването на естествените функции на организма в неестествена среда. Учим се как да се движим пълноценно, така че нашето тяло да получава всички необходими двигателно - хранителни елементи.

Създадох студиото FitBabyHotMama заедно с моя партньор след раждането на сина ни Огнян. Имах образованието, имах опита и имах желанието да помагам на другите майки.

В София по това време (преди 4 години) липсваше място, където да се води гимнастика за бременни във вида, в който аз я разбирам. Към това беше добавено и желанието ми да променя мнението на майките относно възстановяването след раждане - не всичко са само излишни килограми. Важно е как ще се възстановят мускулите и съединителната тъкан след появата на бебето.

Много майки въобще не са чували за диастаза или слабо тазово дъно - проблеми, които много често могат да се появят след раждането. Целта на гимнастиката за бременни е да предотврати именно тяхната поява. Спортът и възстановяването след раждане пък помагат за това ако има такива проблеми, те да бъдат решени по най-ефективния начин.

Едно от нещата, които смятам за много важни в нашето студио, е фактът, че при нас винаги можете да дойдете да спортувате с детето си, без значение на каква възраст е - най-малкият човек, идвал с мама, е бил на 40 дена!

Така, докато ние с вас спортуваме, децата си играят и се забавляват наоколо, а моят партньор се грижи за добрата форма на татковците - така цялото семейство може да идва да спортува заедно”.

Ако всичко това ви звучи достатъчно, за да приемете предизвикателството, наречено „спорт по време на бременност и след раждане“, можете още сега да пишете на Ваня на имейл ask@fitbabyhotmama.com и да ѝ зададете всички въпроси, които ви мъчат и вълнуват по отношение на спорта, поддържането на форма и движението по време на бременност, превенцията на специфични проблеми след бременност и раждане, хранителни режими и какво ли още не.

Ваня е тук, за да ни помага да се чувстваме красиви и във форма до 9-я месец и след това – дори и никога до този момент да не сте спортували или пък да смятате, че нямате достатъчно добра двигателна култура.

Затова – оставяйте вафлата настрана и ѝ пишете, със сигурност ще е за добро! Пък ако толкова не можете да я прежалите - изяжте я след това.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross