fbpx
Жените могат всичко

Боряна, която устоя на нова схема за рекет на жени шофьори

13 февруари 2019

В понеделник преподавателката в НСА Боряна Игова предупреди за нова схема за изнудване на шофьори в сайта Klinklin.bg, разказвайки как семейството ѝ е било рекетирано от група мъже със заплахи да плати в брой и на място причинена уж от нея щета по скъп автомобил. Днес тя излезе с лицето си и разказа историята пред Nova.

Сюжетът с 90-арски привкус се разиграва в столичния квартал "Слатина", където Боряна, мъжът и детето ѝ са на детски рожден ден. Връщайки след това към паркираната си кола на една от улиците в квартала, група млади мъже с дебели вратове започват да я обвиняват, че е одраскала техния скъп автомобил. Настояват да им даде веднага 300 лева за щетата.

По думите на потърпевшата, момчетата твърдели, че спирачката ѝ не е издържала, колата е тръгнала надолу и се е ударила в тяхната, но това не е било така. Когато е паркирала, около Игова не е имало коли. Момчетата обаче показват снимка, на която се вижда обратното и казват, че това често се случвало.

Продължават да настояват, че драскотина на колата им е получена по нейна вина и дори предлагат на мъжа ѝ да отидат до близкия банкомат за парите. Всичко това е придружено с подигравки, че не знаят кой им дава шофьорски книжки на жените…

За да избегне неприятната ситуация, Боряна предлага да покрие щетата от застраховката на автомобила си, но мъжете категорично отказват („Не, писна ми коли да поправям, застрахователите ще има да ме бавят!“, казва единият). На намерението ѝ да повика КАТ пък отговарят, че КАТ има три коли за цяла София и може да висят и да чакат с часове.

Междувременно Боряна се принуждава да звънне на 112 и да повика полицейски патрул, притеснявайки се за сигурността на семейството си. Полицаите от 1-во РПУ казват, че е единствено КАТ могат да се произнесат по случая. „Това, което можем да направим е да напишем предупредителен протокол да не влизате във физическа саморазправа.“, цитира полицаите Боряна и допълва: "След като подписах протокола, че няма да бия мутри в крайните квартали, от РПУ-то си тръгнаха".

Междувременно тя се обажда на своята застрахователка, която я предупреждава, че има много подобни случаи на инсценирани ПТП и в никакъв случай да не си тръгва без да са дошли от КАТ.

„Схемата била следната: Инсценират ПТП, правят снимки, взимат на ръка пари от граждани, на които не им се чака КАТ. Това обикновено са майки с малки деца (което се разбира от столчето в колата) и възрастни хора. След това подават жалба и съдят нещастната жертва, че е избягала от местопрестъплението без да се обади в КАТ. Така започва изнудването, което може да продължи години.“, разказва в текста си за klinklin.bg Боряна.

В крайна сметка пътната полиция идва около полунощ - 4 часа след подаването на сигнала. Боряна e изпратила мъжа си да прибере детето при родителите ѝ и после да се върне. Междувременно групата мъже се е разпаднала и да чака КАТ е останал само един.

Резултатът е акт на стойност 20 лв. за Боряна, защото винаги колата отзад е виновна и има наклон по посока на движението. Въпреки това, тя е доволна, че не е платила рекет и предупреждава в никакъв случай да не даваме пари на ръка в подобни ситуации.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross