Специални проекти

Боли ме… но нямам време да се погрижа за себе си!

25 юли 2019

„Да те заведа на лекар?“ „Не, не сега, нямам време!“ „Добре, не сега, някога, в бъдеще, по някое време?…“ „НЯМАМ ВРЕМЕ!“

А имате ли време да ви боли? Кога можете да намерите време да ви е дискомфортно и да ви боли? Какво ще кажете за “По всяко време”?

Разказваме ви една истинска случка от фитнеса, споделена ни от приятелите ни от Live to Lift:

Две жени тренират заедно във фитнеса, като едната постоянно се оплаква колко я боли кръстът и как нищо не може да прави. Втората ѝ предлага:

- “Да те заведа при моя терапевт, да те погледне?”

“Ааа, не, нямам време сега”, отговаря първата.

“Добре де, не сега, по-нататък”, отново предлага втората.


“Абе, остави”, отвръща жената с болките в кръста и двете продължават да тренират.

След 10-тина минути първата казва, че повече не може да тренира, кръстът я боли твърде много.

“Защо не ходиш на плуване? Казват, че помага”, опита отново приятелката ѝ.

“О, не мога да ходя на плуване – нямам време. Пък и трябва да си свалям грима, после пак да си го слагам …“

Хайде сега заедно да си направим изводите.

Настоящото ни състояние е резултат от всичко, което сме правили до момента. Лудост е да правиш едно и също и да очакваш различни резултати (Айнщайн го е казал!).

Начинът, по който се чувстваме в тялото си, е правопропорционален на грижите, които полагаме за здравето и оптималното му функциониране.

Ако нямате време (или по-точно желание) да се погрижите за тялото си, тогава намерете време да ви е дискомфортно и да ви боли.

О, извинете! Ако не намерите време да се погрижите за тялото си, то ще намери време.

Има хора, които са претърпели катастрофа, други, които са с вродени проблеми, има и хора, които са прекарали операция. Тези хора вече нямат избор дали да полагат грижи за себе си или не – на тях вече им се налага. Налага им се, ако искат да водят поне нормален начин на живот.

Има обаче и много хора, които регулярно изпитват някаква болка. И тези хора нито са претърпели катастрофа, нито операция, нито пък са родени с подобна предразположеност. И въпреки това са се запътили точно натам, където се намират хората, които вече изброихме по-горе.

Нужно ли е това?

Наистина ли имате време да ви боли, а нямате време да се погрижите за себе си?

Нямате време да се консултирате със специалист?

Нямате време за всекидневната подходяща за вас ставна гимнастика?

Нямате време за дихателни упражнения?

Нямате време за малко подходящи упражнения, подходящи за вашето състояние разтяжки и размачкване с фоумролер?

Наистина ли нямате време за всичко това, а имате време да ви боли?

Не мислите ли, че е време да направите нещо по въпроса?

Ако отговорът на последния въпрос е ДА!, значи сте дошли до момента, в който наистина трябва да станете от дивана/стола/колата и да започнете да се грижите за себе си.

Ние, в Майко Мила!, също сме били на този хал, както се казва, и знаем, че не е лесно да сложиш край на този цикъл – но не е лесно и да си болен, счупен и да те боли.

За кураж и стимул ви напомняме как започнахме ние с тези две статии: „Защо е по-добре да сме силни, а не слаби“ и „В началото бе магнезий, сън и вода“.

Стискаме ви палци и горе главата – започнете ли да се грижите за тялото си и то ще започне да се грижи за вас, като начало – като спре да ви боли. А това въобще не е малко!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross