fbpx
И аз съм човек

Богатите също мият чинии

3 януари 2019

Домът на Бил Гейтс струва просълзяващите 125 милион долара. Джеф Безос печели 1 милиард годишно от Amazon, които инвестира в мечтата си неговият стартъп, Blue Origin, да изпраща хора на космически пътешествия. 

Ясно е, че и двамата могат да си наемат домашна помощница, която да им мие съдовете. Но и двамата все още настояват сами да вършат тази домакинска работа, пише Джесика Стилман за businessinsider.com

„Мия чиниите всяка вечер. Убеден съм, че това е най-сексапилното нещо, което правя“, шегува се Безос в интервю от 2014 г.  

„Мия съдовете след всяка вечеря“, признава и Бил Гейтс пред Reddit същата година.

И двамата милиардери не разкриват разсъжденията зад търкането на загорели тави, но според науката съществуват основателни причини дори най-заетите и богатите сред нас да се наслаждават на скучните домакински дейности.

Ако сте от хората, които се чудят как да опазят ръцете си сухи, може би е време да преосмислите позицията си.

Домакинската работа като медитация

Вероятно ви е трудно да го повярвате, но според проучвания всекидневните задачи като зареждането на съдомиялната машина и простирането могат сериозно да повдигнат настроението ви, ако ги правите както трябва.

За целите на едно изследване група доброволци били помолени да възприемат миенето на чинии като упражнение по "майндфулнес" (осъзнато потапяне в настоящия момент) и да се фокусират на 100% върху пяната, топлата вода и така нататък.

Само 6 минути след началото на търкането, медитиращите съдомиячи споделили, че се чувстват 27% по-спокойни и 25% по-вдъхновени.

Сигурно ви звучи налудничаво, но това не е единственото проучване с подобно заключение. Учителите по медитация отдавна настояват, че пълното отдаване на досадни дейности има свойството да успокоява съзнанието и да засилва... вътрешната красота.

Домакинската работа като инжекция за креативност

Ако пък смятате експертите по медитация за банда шантавелковци, просто си представете, че сте милиардер и управляват гигантска благотворителна фондация или една от най-динамичните компании в Америка. Представете си решенията, които трябва да вземате всеки ден, когнитивните изисквания, претъпканите графици и безконечните тревоги по бъдещето.

Всеки мозък, колкото и изключителен да е, има нужда от почивка. Миенето на съдове е идеална възможност да се откъснете от корпоративното напрежение и да се потопите в настоящето.

Но това не е единственото предимство на дежурствата край мивката. Въртенето на гъбата създава условия да се отпуснете и да помечтаете. Според експерти по креативност, именно този вид мисловно блуждаене стимулира мозъка да ражда най-неочаквани и иновативни идеи (затова толкова много чудесни хрумвания са се пръкнали под душа).

Така че, докато плакнат чиниите, Гейтс и Безос не само се сливат с настоящия момент – за тях вечерната домакинска работа е ценен извор на творчество.

Поуката за нас, не-милиардерите

Изводът няма нищо общо с любимото клише на таблоидите: „Милиардерите – те са като всички нас!“. С удоволствие и без да се замислям, бих прехвърлила миенето на съдове на платен професионалист. И макар че нито едно интервю с богаташ не може да ме накара да харесвам зареждането на миялната машина, отношението на Гейтс и Безос към мазните тави ме кара да преосмисля нагласата си към много от домакинските задължения, от които не мога да избягам.

Вероятно мразите сгъването на пране и прибирането на детски играчки, но фактът, че тези свръхбогати предприемачи ревностно пазят правото си върху подобни занимания, ни напомня, че с правилната нагласа досадните дейности могат да бъдат ценен източник за загрявка на мозъка.

Тази истина едва ли ще ви накара да скочите до тавана от радост следващия път когато трябва да запретнете ръкави пред купчината мръсни съдове. Дано обаче ви мотивира да се запитате дали извличате максимума от досадните задължения, които мнозинството не можем да прехвърлим на друг.  

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross