fbpx
Трети триместър

Близо ли е раждането?

29 октомври 2020

Дори и да си минала през едно раждане, невинаги можеш да си напълно сигурна дали това, което усещаш към края на следващата бременност, са знаци за приближаващото раждане, или просто обичайни моменти от живота на бременната.

Това е така, защото ранните сигнали за начало на раждането са неясни, а често и зле интерпретирани: дали тази тъпа болка е сигнал, че бебето заема позиция, или по-скоро е в резултат на снощната вечеря; тази мокра следа на бельото е от изтичащите води или от липсата на контрол над пикочния мехур, защото го е възседнало 3,5-килограмово бебе?

Тук има няколко важни момента и конкретни сигнали, за които да следите, и които може да означават, че раждането наближава. Събрани са и са подготвени от Сандра Гордън, акушерка, Елизабет Стайн и от д-р Лора Райли.

Сигнали, че раждането предстои до дни

Тъкмо когато си мислите, че няма как да станете по-огромна, може да забележите някои от следващите знаци за предстоящото раждане. 

Обърнете внимание, че тези симптоми не се появяват в определен ред и може да изпитате няколко от тях в един и същи ден или в разстояние от няколко дни.

Те сигнализират, че раждането е на хоризонта:

  • засилен вагинален секрет (вероятно кафеникав или розовеещ на цвят);
  • „слизане“ или усещането, че бебето се смъква ниско към тазовата кухина. Теглото на бебето вече не притиска диафрагмата, в резултат на което вече може да дишате по-свободно;
  • лека загуба на тегло;
  • тъпа болка ниско в кръста, която идва и си отива;
  • меки и чести изхождания, придружени със спазми. „Така тялото изчиства червата, за да може матката да контрахира добре“, казва акушерка Рошел Либерман от Бруклин, Ню Йорк. „Възможни са и проблеми с храносмилането и повръщане преди старта на раждането.“
  • усещане за натрупващо се напрежение или спазми в тазовата/ректалната област;
  • изглаждане, изтъняване или разкритие на шийката на матката (преценява се след преглед от лекар);
  • увеличаване на Бракстън-Хикс контракциите или „подготвителните“ контракции, които се чувстват като стягане или втвърдяване на матката; има вероятност да са съпроводени от леки спазми;
  • чувство, че не можете да си намерите място/повишена енергия; както и обратното – отпадналост. Усещането е, че не искате да оставите недовършена работа вкъщи. „Ако чувствате поне малко от инстинкта за „гнездене“, не се преуморявайте“, съветва Барбара Моран, акушерка в Дън Лоринг, Вирджиния. „Ще ви трябва енергия за раждането.“

Сигнали, че раждането започва всеки момент

Ако имате някой от следните симптоми, раждането е съвсем близо.

Изтичане на водите

Сигурно повечето от вас сънуват кошмари как изведнъж раждането започва в асансьора, в офиса или в киното. Но съвсем малка част от жените (според едно проучване те са по-малко от 8%) свидетелстват, че водите им са изтекли непосредствено преди започването на регулярните контракции.

Дори да ви изтекат водите, по-голяма е вероятността да почувствате леко протичане, отколкото силна струя, тъй като главата на бебето пречи на изтичането на прекалено много от амниотичната течност.

„Веднъж щом е спукан околоплодният мехур, значи контракциите са съвсем близо“, казва д-р Карол Грабовски, началник на женското отделение в медицинския център Лонг Бийч Мемориал. При 80% от жените започва спонтанно раждане до 12 часа след изтичането на водите.

А при тези, при които това не се слува, вероятността да се приложи индуцирано раждане е много голяма, тъй като рискът от инфекции се покачва след спукването на околоплодния мехур.

Падане на цервикалната запушалка

По време на бременността шийката на матката е запечатана и затворена със слуз. Това е естественият начин да се предпази бебето от инфекции.

Но с приближаването на раждането започва и разтварянето и изглаждането на шийката на матката, което изтиква тази слуз. Тя може да представлява нещо като топче (оттам и „слузеста тапа/запушалка“) или като течно петно.

Този секрет може да е кафеникав на цвят (заради засъхнала кръв) или розов заради шийката, която продължава да изтънява и да се отваря, предизвиквайки спукването на малки кръвоносни съдове по повърхността ѝ – това оцветява леко слузестата запушалка. 

„Когато забележите нещо подобно, раждането може да е след часове, дни или дори седмици“, казва д-р Грабовски.

Болки в гърба

Ако сте като повечето бременни жени, вероятно гърбът ви боли от месеци. Но когато изведнъж болката се усили, това може да е индикация за т.нар. „гръбни контракции“, което се случва при близо една трета от жените. 

„Обикновено бебето навлиза в родовия канал с лице към гръбнака на майката“, отбелява Кей Джонсън, акушерка от Атланта. „Но понякога бебето захожда с черепа си, опрян в гръбнака на майката, което ѝ причинява постоянна болка. Тя може да се разсее и към корема, но обикновено е концентрирана в гърба.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross