fbpx
Новини

Бизнесът, за който майчинството не е проблем, а ценност

9 април 2019

„Още в първия ден, в който влязох в компанията, ми бяха поверени изключително отговорни проекти за важни клиенти - без абсолютно никой да походи скептично към мен, заради това, че съм майка на две деца и може да се наложи да отсъствам“.

Това каза днес Анна Марич, която ръководи програмата за включване и многообразие в Accenture Bulgaria, при представяне на глобално проучване, според което културата на равенство на работното място е мощен генератор на иновации и растеж за бизнеса.

Докладът на опериращата в IT сектора глобална компания „Getting to Equal 2019“, установява, че във фирмите със стабилна култура на равенство, където всеки има възможност да напредва и да се развива, творческият потенциал на служителите и тяхната готовност и способност за иновации са 6 пъти по-високи.

Стъпвайки на резултатите от изследването, компанията си поставя две основни цели по отношение на равенството между половете в глобален мащаб. Да се постигне балансирана работна сила между половете до 2025 г., а до 2020 г. да се увеличи процентът на жените на позицията „Управляващ директор“ до 25% в световен мащаб.

Екипът на Accenture’s Advanced Technology Center в България се ангажира да повиши нивото на работната среда за жените в сектора, каза още Анна Марич. Тази година под надслов „Равни в работата, заедно в успеха“ ще се проведат редица инициативи, които целят да създадат здравословна работна среда не само за дамите, които вече са в сектора, но и за всички, които се колебаят да направят тази крачка“, добави тя.

Анна Марич сподели, че има дългогодишен опит в IT сектора, но след раждането на двете си деца много време е отлагала момента да се върне на работа в голяма компания. „Попадайки в Accenture Bulgaria преди две години, напълно преобърнах представите си за работа в голяма фирма, благодарение на културата на компанията към жените. Откакто съм тук, не съм пропуснала нито една родителска среща, не се е налагало да пренебрегна нито един ангажимент, свързан с децата ми, заради работата. Която в същото време не е малко“, каза Марич. По думите ѝ компанията цени майчинството, разглеждайки го не като отдалечаване на жената от професионалния ѝ живот, а като ценен опит.

Освен доброто отношение, компанията има конкретни политики, които насърчават професионалното развитие на жените. „Знаем, че като работодател трябва ние да направим първите стъпки към подпомагане на кариерата на жените в страната ни, затова въведохме допълнителни придобивки за всяка жена, която е или ще стане част от екипа ни в България. Част от тях са: гъвкаво работно време, home office, бонус „майчинство“, сватбен бонус и други“.

Част от основните теми в инициативите на Accenture Bulgaria в следващите месеци ще бъде женското професионално самочувствие, споделиха още от компанията. „За времето, в което съм в IT сектора, често ми се е случвало да казвам "Не мога, сигурно някой мъж на мое място ще се справи по-добре…“, сподели Анна Марич. „Винаги обаче се е намирал някой колега, който да ми каже, че сама се подценявам и че няма начин да не се справя. Така че, колкото по-бързо се отървем от тази посока на мислене, от този наш собствен предразсъдък, толкова по-лека и успешна кариера ще имаме – затова е важно да говорим за това“.

Accenture предприема действия за постигане на равенство в работната среда не само по отношение на половете. Кампанията за приобщаване ще обхване широк кръг от характеристики в различието – по отношение на възраст, способности, етническа принадлежност, раса, религия, полова идентичност, сексуална ориентация, каза Петър Торнев, старши мениджър на Accenture Bulgaria.


Accenture е водеща международна компания, която предоставя широк спектър от услуги и решения в категориите: стратегии, консултиране, дигитални услуги, технологии и операции. Компанията има около 469 000 служители в повече от 120 държави.


По темата:

https://maikomila.bg/10-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross