fbpx
Новини

Бейби бум! Със слонски размери

21 август 2020

Липсата на засилен международен транспорт и, съответно, туристи в комбинация с периодите на обилни валежи в Кения е довело до впечатляващ бейби бум сред слоновете.

В кенийския национален парк Амбосели са се родили 140 слончета само за един размножителен период, пишат The Good News Network. Това е рекорд за парка.

"Годината беше трудна за всички, но все пак има за какво да се радваме", казва Вини Кииру, говорител на инициативата Elephant Protection, в специално изявление. "Слоновете в Амбосели са в разцвет. През 2020 г. се родиха 140 прекрасни малки и чакаме още попълнения."

Оказва се, че за Кения това не е нещо ново. Кенийските служби за дивата природата докладват, че слонската популация се е удвоила от 1989 г. насам. Това отчасти се дължи и на властите, които през последните няколко години успяват да удържат набезите на бракониери.

Обявлението за успешния размножителен сезон дойде като подарък за Международния ден на слоновете, който се чества на 12 август. А празникът на слоновете изглежда е още по-специален, защото новината за многото нови слончета включва и един любопитен детайл: две от новородените са близначета, което е голяма рядкост сред тези животни.

Синтия Мос, директор на Amboseli Trust for Elephants, казва: "Изглежда, че валят бебета слонове! Способността на една женска да зачене и да износи бебето зависи изцяло от нейното физическо състояние."

Какво означава това: през годините с по-голяма суша женските слонове не успяват да се хранят достатъчно добре, за да имат необходимото количество мляко, с което да изхранят малките си. Но тази година е имало доста валежи и съответно доста зеленина, която безпроблемно стига на майките.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross