fbpx
И аз съм човек

"Бащата днес" - един филм за бащите, които присъстват на раждане

25 октомври 2016

Всеки е гледал поне един холивудски филм, в който главната героиня (или жената на главния герой) е бременна в деветия месец, водите й се плисват насред търговския център и, крещейки истерично, всички се насочват към болницата с такси. После, сред неописуема суматоха, бебето се ражда, мъжът целува жената и цялото семейство се изсипва в родилната зала, за да му се любува.

Вероятно сте забелязали, че такива сцени напълно липсват от българските филми. Нашите главни героини са корави – оставят ги с багажа пред болницата, а след три дни идва да ги прибере шумна компания, която приема ритуално бебето от ръцете на силно нагримирана акушерка. Няма излишни сладникави сцени, няма неформално общуване с медицински екипи и стерилността в болничното заведение е запазена.

Представете си, обаче, трети сценарий. Пак сме в България, но на партньора е даден избор и той решава да бъде с жена си на раждането на детето им. За да не се чувства не на място, той се е подготвил, прочел е няколко книги, поговорил е с приятели, минали по този път, срещнал е разбиране и подкрепа от медицинския екип. Такъв филм ще прожектират от Акушерски кабинет „Зебра“ на 02.11.2016 във Фотосинтезис.

„Бащата ДНЕС“ е шестминутно видео, в което 18 мъже споделят какво са преживели, докато са подкрепяли жена си в раждането на децата им. Той е част от кампания, която цели да нормализира и насърчи присъствието на партньора в родилната зала, като покаже опита на вече минали по този път двойки.

След прожекцията ще имате възможност да разговаряте с някои от участниците във видеото и да им зададете всички въпроси, които Ви вълнуват, както и да споделите своите тревоги или положителен опит.

„Бащата ДНЕС“ не цели да Ви накара да се чувствате виновни, ако това не е Вашият избор, а да Ви покаже различна от обичайната у нас гледна точка и, може би, да Ви вдъхнови да откриете своя начин да бъдете максимално полезни в този много важен ден от живота Ви.

Целта на видеото и всички последващи дискусии е да се стимулира желанието у двойката да съпреживее заедно един от най-щастливите моменти в съвместния им живот и да ги отърси от всички наслагвани кошмари, „витаещи“ около присъствието на бащата в родилна зала. Тук там ще чуете разкази за припаднали бащи, повръщащи от ужас мъже, провален сексуален живот и други истории, подходящи по-скоро за филм на ужасите, отколкото за едно събитие, което е оставило незабравим прекрасен спомен и у двамата родители.

Кампанията ще продължи със споделяне на истории за подкрепата, която партньорите са оказали по време на раждането на тяхното бебе. Организаторите ще очакват и Вашата история!!!

За да заявите участие или да ни разкажете своята история за това как сте присъствали на раждането на Вашето дете, пишете на следните имейл адреси: akusherkite@gmail.com или midwives@zebramidwives.com

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross