fbpx
И аз съм човек

Защо викаме полиция за силна музика, но не и за домашно насилие?

3 март 2018

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Това прави 25% или около милион човешки същества, които са подлагани на тормоз.

А някои от тях дори не доживяват да се измъкнат от този капан – като Елена Василева, застреляна от упор от съпруга си, Виола - убита от партньора си Стефан Станев, Катя - причакана на връщане от работа от съпруга си, който я удря и я намушква с нож, оставяйки я да умре на улицата.

Към тази смразяваща хронология прибавяме десетките случаи на жени, които са насилвани, бити и дори заливани с киселина – като Бела от Велинград, майка на пет деца, която е причакана от съпруга си, с когото са разделени – той я пребива и след това я залива с киселина.

У нас за домашното насилие се мълчи. Масово хората, които го виждат, извръщат поглед, а тези, които го чуват се правят, че не слушат.

Ако свириш на музикален инструмент обаче, реакцията е светкавична и съвсем скоро съседи и полиция се трупат пред входната врата, защото... вдигаш шум!

Така излиза, че виковете на жени, които са блъскани, бити и тормозени, чиито дрехи и коси са дърпани и късани, а душите им – изтръгвани, са далеч по-поносими отколкото е мелодията на барабана например.

Този факт кара Максим Стоименов (барабанист) и Перуна Керемидчиева (програмист) да създадат провокиращия и въздействащия проект Beat, който ни хваща за гърлото и ни мята директно от другата страна на стената, в която се удря тялото на жертвата на терора.

Творбата е създадена в съавторство с реални жени, преживели домашно насилие, които са споделили своите тежки преживявания и са дали гласовете си за озвучаването ѝ.

В галерия Credo Bonum, домакин на инсталацията, срещнахме Ана Алексиева от глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts – партньор на проекта.

Тя ни сподели, че платформата планира проектът да гостува и на други места, както и да представи на други компоненти на същата тема.

Интерактивната инсталация може да видим само до утре, 4 март, в галерия Credo Bonum.

Ако вие сте жертва и имате нужда от подкрепа, може да ни пишете, да се обадите на горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие на Фондация "Анимус" - 0800 18 676 или 02 981 76 86, или пък на 112.

Ако сте съседи и ставате свидетели/слушатели на домашно насилие, не стойте безучастни – действията ви могат да спасят живот! Сигнализирайте на телефона за спешни случаи – 112, а ако не сте сигурни как да постъпите – свържете се с Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие на 0800 18 676 или 02 981 76 86.

Или позвънете на звънеца. Ако не желаете да се конфронтирате директно с насилника, си измислете причина – чаша захар или неработещо парно. Това често води до намаляване или спиране на агресията в конкретния момент. А най-добре би било да се опитате да помогнете на жената, за да не остава тя насаме с насилника, като предложите да преспи у вас, а на следващия ден я придружите до районното за подаване на жалба.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross