fbpx
И аз съм човек

Червило на веждите и още 11 неща, по които майките си приличат

16 ноември 2018

Ясно е, че трябва да се радваме на децата, каквото и да правят, но на Ваня Савкова понякога ѝ се иска да се превърне в малка капчица от разливащия се чай и да изчезне. На спокойствие. Ето защо:

Хора, това майчинството е най-трудното, най-отговорното и дано е най-смисленото нещо на света. Защото, ако не се окаже най-смисленото, честно, ще се наложи да се самовзривя с викове “Децааааааааааа! Децааааааа!”.

Да ви кажа, чувала съм, че има послушни деца. Подслушвала съм разговори, в които баби си говорят как техните внучета са такива. Разбирате ли, като им кажеш “Стойте тук” и те стоят, а не се въртят из стаята като мечки, нажилени от пчели да кажем. Или като ги оставиш на едно място, те не се дерат, не крещят и не късат коланите на количката като Хълк при епичното си преобразяване.

Чувала съм, но не съм виждала. За мен тези разкази са като някаква научна фантастика.

Докато пиша това, едното ми дете гледа възможно най-тъпото детско, но само това е в състояние да го застопори на едно място за повече от седем минути, а другото вади зимните си дрехи и се разхожда с една чанта сякаш е тръгнала на новогодишен пазар в мола.

И това е далеч по-добре от обичайните ни следобеди, в които единият разлива чай по пода и реве, че иска десерт, а другият рови в коша за боклук и размазва кафе по плочките. Ако за миг можех да изляза от картината, да погледна отстрани, сигурно щях да се разсмея, щях да им се възхитя колко са дейни, изобретателни, искащи, амбициозни и смели тези деца. Или поне да кажа, че така е много по-добре, отколкото в случаите, когато са с температура и не им се прави нищо.

С няколко думи – ясно е, че трябва да се радваме на децата, каквото и да правят и да благодарим на Господ, че са здрави. И аз го правя, о, да, правя го, но има моменти, в които ми се иска да изчезна, да се стопя, да се превърна в малка капчица от разливащия се чай, попиващ в килима и размазана утайка кафе, която да изтече в канала. На спокойствие.

Разбира се, когато човек ме срещне, това е изписано на лицето ми, както и на лицата, телата и цялостния външен вид на всяка майка. По тези признаци ще ни познаете и, вярвайте ми, няма да ни завидите.

По какво ще познаете майката на малки деца:

-- 1 Има кръгове около очите с големината на планетата Земя, гледана от много близко разстояние или поне на учебен глобус в кабинет по география.

-- 2 Няма никакви дрехи без петна, без някоя и друга дупка тук-там или пък такива, които да ѝ стават. И не, няма време да отиде на пазар за нови.

-- 3Може да заспи по всяко време и навсякъде, дори тикайки количката, ако някой за две секунди не ѝ иска солета, сок, вода, количка, търкалце, топка, не реве за нещо, не иска да му избърше сопола, да му намести шапката, да му изтрие дупето и т.н. Затова не се учудвайте, ако на някой купон или сватба някоя жена просто заспи на масата. Може и да не е пияна. Може би просто е майка на малки деца.

-- 4 Ако все още има червило или балсам за устни и си спомня как се използват (но не се учудвайте, ако видите майка да си слага балсам за устни на веждите, например), то те ще са с формата на малкото пръстче, което е бъркало в тях и ще миришат на агнешката яхния, заешкото фрикасе, пуешката супа или на нещо друго, с което е хранила детето наскоро.

-- 5 Телефонът ѝ обикновено е покрит с всякакви вещества. По него, при по-щателен анализ или дори с просто око могат да бъдат открити следи от каша, пюре, банани, киви и какво ли още не.

-- 6 Какъвто и разговор да започнете с нея, рано или късно, но по-вероятно рано ще стане дума за децата ѝ. Не че тя не иска да говори на други теми, не че не иска да обсъдите някоя книга, тенденциите в рекламата или SEO оптимизацията, но нейният свят през последните месеци или години е изпълнен с оптимизацията в отглеждането на деца.

-- 7 Не се учудвайте, ако я видите да си говори сама. Или на зададен от ваша страна въпрос, тя ви отговори с нещо като “КВАДРАТТРИЪГЪЛНИККВАДРАТЖЪЛТОЖЪЛТОЖЪЛТО”. Това е безценното наследство от слушане на тези и други полезни думи от някоя образователна играчка на детето.

-- 8 Винаги е нащрек. За падащи деца и предмети, за болнави деца, които кихат и кашлят наоколо. Тя е способна да хване паразит във въздуха и да го тръшне с йоко гери на земята.

-- 9 Може да я видите накуцваща, защото поне 45658690068463 пъти днес е стъпила на част от лего, на играчка от шоколадово яйце или на метална количка, а това боли, приятели, много боли.

-- 10 Освен дрехите с петна, ще я срещнете полу-сресана, полу-изкъпана, с лак на ноктите само на едната ръка или без лак изобщо, нищо чудно космите на веждите или на краката ѝ да не са скубани от момента на раждането на първото ѝ дете, а това може да бъде мноооого дълго време. Но да знаете, че тя се старае, все пак се старае да остане жена или поне човек.

-- 11 Ако случайно успее да се измъкне за сбирка с приятели, то тя ще е толкова ентусиазирана, че на някои от тези приятели може нейният ентусиазъм да им дойде в повече. Спокойно, изтърпете я, жената вероятно не е излизала от месеци, а и не забравяйте, че съвсем скоро може би ще заспи на масата, докато жадно лочи вино и ви обяснява какво удивително място е този свят и колко е хубав градът, заведението, в което сте, изобщо колко е хубаво навън. НАВЪЪЪЪЪЪН!

-- 12 Може да на знае последните новини от света, но пък е добре осведомена за развитието на историята на “Калинката и Черният котарак”, “Мики Маус”, “Бен 10” и много други знайни и незнайни детски филмчета.

Затова, когато срещнете жена, която отговаря на това описание, не я дразнете, не ѝ се карайте, за Бога, само не ѝ давайте съвети за децата, мъжа, семейството и живота като цяло, просто я пуснете да мине покрай вас, без да ѝ се подигравате и присмивате.

И никога, ама никога не произнасяйте думите “Те майките, нали си нямат работа и само се разхождат насам-натам по цял ден.”

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross