fbpx
Специални проекти

А магнезий пиеш ли?

22 май 2019

Преди няколко дни ви разказахме, че преди да започнете какъвто и да било режим или промяна на навиците с цел влизане във форма, е добре да обърнете внимание на три неща: спите ли добре, пиете ли вода и приемате ли магнезий?

Днес ще кажем няколко думи за магнезия - един минерал, от който зависят толкова много неща в тялото ни, че не е за вярване. Той участва в стотици ензимни процеси в тялото и е от съществено значение за това да функционираме правилно. Разбира се, най-известен е сред нас като веществото, което ни помага да се справяме със стреса.

Всеки от нас е подложен на стрес под една или друга форма – физически, химически, психически или ментален, хранителен и термален. Думата “стрес” е от латински произход и означава стимул. Т.е., под стрес разбираме множеството от стимули, които получаваме под различна форма - както от околната среда, така и от нашето тяло, и от нашия ум.

Много хубаво обаче, както знаем, не е на хубаво Според някои специалисти, при днешния начин на живот човек е подложен на до 30 пъти повече стрес дневно, отколкото са били родителите му преди 30 години!

Освен че ни съсипва нервите, разболява ни и ни прави сприхави, стресът, също така изчерпва и нивата на магнезий в кръвта ни - а е доказано, че можем да понасяме по-леко напрежението в живота, когато си имаме достатъчно от този минерал в организма.

В кои храни го има?

Според различни таблици най-много магнезий има в зеленолистните зеленчуци, ядките, бобовите, пълнозърнестите храни, рибата, бананите и тъмния шоколад. Това, разбира се, е много относително, понеже различните таблици дават различни стойности.

В дадена храна има толкова магнезий, колкото е имало в почвата, в която е отгледана. В САЩ в голяма част от почвите магнезият е почти напълно изчерпан още 60-те години на миналия век, а между 1940 и 1991 са регистрирани 75% спад в нивата на магнезий в зеленчуците. Не навсякъде е като в Щатите, разбира се, но това е просто пример.

Друг проблем на това да разчитаме да си взимаме необходимия магнезий с храната, е, че голяма част от магнезият в зърнените, бобовите и ядките е в неусвоима форма. За тази цел бобовите храни трябва да се накисват във вода предварително, но пак предупреждаваме, че това не гарантира, че ще си получите дозата магнезий, от която имате нужда.

Как да разберем какви са нивата ни на магнезий?

Добър тест за оптимални нива на магнезий в тялото ни са измерванията на еритроцитния магнезий (магнезият в червените кръвни телца). За съжаление, този тест за момента не се предлага от лабораториите в България (ако живеете в  UK, там се нарича RBC Magnesium).

Тук в момента може да бъде измерен единствено серумният магнезий. Проблемът с измерването на серумния магнезий е, че ако се окаже под нормата, вие това ще го знаете още преди измерването. Как?

Симптомите са повече от ясни – нервност, панически атаки, неспособност за справяне с малки стресори, крампи, нервен сън, понякога – запек, склонност към свръх емоционална реакция на маловажни неща.

По-лошото дори е, че може да имате такива симптоми, които определено имат връзка с нивата на магнезий и се повлияват добре при суплементация, а серумният ви магнезий да излезе в норма!

Какъв магнезий да приемаме?

Ние, в Майко Мила!, приемаме магнезий, присъстващ в таблетката под формата на магнезиев оротат, тъй като сме установили, че ни действа най-добре. Обичайно препоръката е магнезият да бъде приеман предимно след 18 часа или пък директно след тренировка, защото отпуска нервната и мускулната система. По време на периоди с повишено напрежение – особено психическо – директно си ходим с блистер магнезий в джоба!

Препоръчителната дневна доза е 400-500 мг на ден, като допълваме, че това е по-скоро е минимална, ефективна, нетоксична доза. За съвременната житейска динамика, тази доза далеч не е достатъчна, но много хора пък се притесняват, че може да предозират.

Истината е, че ако предозираме, тялото изхвърля излишния магнезий посредством… диария. Да, на повечето хора няма да им хареса, но поне ще сте разбрали каква е вашата горна граница на употреба.

За да намерите своята оптимална доза, можете да увеличавате постепенно дневния прием, докато екскрементите не започнат да омекват (това все още не е диария), след което да намалите малко дозата – така ще сте достигнали своя горен лимит. Имайте предвид, че в различните периоди и ситуации оптималната доза може да е различна, тоест, може да се наложи да променяте схемата няколко пъти.

В обобщение – ако се чувствате напрегнати, страдате от безсъние, тревожност, имате мускулни крампи и реагирате емоционално и на дребни неща, това може да е знак за дефицит на магнезий.

Включете в менюто си повече храни, богати на минерала и започнете да приемате магнезий и външно, като при нужда – увеличете дозата според препоръките в статията и носете си блистер магнезий в джоба.

И междувременно вземете мерки и работете в посока промяна на начина си на живот и редуциране на стреса.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross