fbpx
Новини

Алкохол на корем и полуголи танцьорки по случай младежка конференция на ЕС у нас

24 април 2018

За пореден път се оказваме пример за това как не трябва да се правят нещата. Организацията и начинът на провеждане на Конференцията по младежта в София станаха повод за възмущение сред представители на Европейския младежки форум. Въпреки че срещата има за цел да приближи младите хора до управляващите и да им даде възможност да участват във вземането на решения, пряко свързани с живота им, тя е минала в духа на „повърхностния подход, лошото управление и неподходящото поведение на държавни служители“, а вечерта след конференцията е изобилствала от твърд алкохол и полуголи жени. Неслучайно президентът на Европейския младежки фолум, Луис Алварадо остро критикува начина, по който е преминало събитието пред EURACTIV. А ние изпитваме вторичен срам – от този, който те изпълва, заради някой друг.

******

Представители на Европейския младежки форум изразиха възмущение от начина, по който българското председателство на ЕС организира в София миналата седмица младежко събитие, спонсорирано от ЕС, като изтъкнаха повърхностния подход, лошото управление и неподходящото поведение на държавни служители.

На младежката конференция на ЕС, проведена от 17 до 19 април и организирана в София от българското председателство на ЕС, млади хора и политици се срещнаха, за да обсъдят как да подобрят живота на младите европейци.

Конференцията на ЕС по въпросите на младежта е водещото събитие на Шестия цикъл на Структурния диалог за младежта – масов консултативен процес, който има за цел да приближи младите хора до законодателната власт.

На тези младежки конференции, които се провеждат по повод всяко председателство на ЕС, младите избрани представители, заедно с националните правителства и длъжностни лица на Европейската комисия, обсъждат и дебатират въпросите, свързани с младежта. Те представят заключения, които впоследствие се представят на Съвета на министрите – като начин да се гарантира, че младите хора могат да формират съвместно политиките, които засягат техния живот.

Бъдещето на младите хора в Европа е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС“, пише българското председателство на официалния си уеб сайт.

Но според Луис Алварадо, президентът на Европейския младежки форум, това, което се случи в София „беше далеч от тази реалност, унищожавайки труда на поколенията преди нас и с пренебрежение към младите хора на всяка цена".

„Тази конференция беше пример за това, което младежко участие не е. Европа е глобален пример и вдъхновение за останалата част от света за това, което е възможно, когато става дума за овластяване на младите хора – защото сме го построили по трудния начин. И тази конференция подкопа и застраши всичко това“, каза Алварадо пред EURACTIV.

Нямаше никакви млади и европейски избрани представители на никой от панелите за обсъждане на конференцията [...] Това ли имат предвид, като казват, че се борят за овластяване на младите?", Попита Алварадо. Той добави, че българското правителство е възприело подход отгоре-надолу, безучастен и снизходителен.

Шефът на Европейския младежки форум заяви, че на тази конференция има „много служители на ООН“, които „разбира се винаги са добре дошли за междуинституционална координация“, но по думите му „те не следват и не допринасят за Структурния диалог, Политиката на ЕС за младежта и протичащите понастоящем процеси, като например предстоящата нова стратегия на ЕС за младежта и напредъка на преговорите по бюджета за ERASMUS+.“.

Той също така цитира правителствени представители на други държави-членки, които заявиха, че присъствието на ООН е прекомерно за конференция на ЕС и че има разочарование сред други правителства, изследователи и младежки лидери на ЕС по отношение на това как България е управлявала това председателство.

Алварадо посочи редица недостатъци в организирането на конференцията, заявявайки, че българското председателство иска да промени всеки процес, използван в миналите събития от този тип.

Целта на тези конференции е да се достигне до групи младежи от неравностойно положение. Ключов инструмент за постигането на това е да се гарантира, че те не трябва да влагат пари от собствените си джобове, за да участват“, каза той.

Алварадо обясни, че за първи път в историята на този процес младите хора сами е трябвало да си купят самолетни билети – в миналото това бе извършено от съответното национално правителство, като се има предвид, че този разход се покрива от средства на Европейската комисия. „Младите хора се притесняват от възстановяването на средствата си и тези нови практики, които поставят повече пречки“, каза той.

На всеки шест месеца изпълнителният орган на ЕС предоставя на приемащата държава-членка безвъзмездни средства за организиране на младежки конференции.

Защо този път беше различен? Имаше млади хора, които се бореха да си позволят билет [...] това е практичен детайл, но демонстрира как се вземат „сериозно“ младите хора“, добави той.

Безплатен алкохол, полуголи жени

Алварадо се оплаква, че на конференцията се предлага безплатен твърд алкохол и че напитките са попречили на някои от участниците да бъдат подготвени за следващата работна среща. Още по-шокиращо е, каза той, че въпреки сесията по време на конференцията за равенство между половете и възможностите пред младите жени, през нощта са се провело празненство, на което „полуголи“ жени танцували на маси, което той нарича „неприемливо“ и „ясна индикация за патриархалните стереотипи, които се популяризират в нашия съюз“. Това очевидно разтревожи много от младите лидери и правителствени представители, каза той.

Възмутително е, че публичните средства на ЕС бяха изразходвани по този начин. Това не е ЕС, за който младите хора, които представлявам, се борят, каза Алварадо.

Наврачич е твърде зает

Председателят на Европейския младежки форум също така отбеляза, че Тибор Наврачич, европейският комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, е напуснал края на речта си, без да изслуша политическите препоръки на младите хора.

Той трябваше да вземе предвид тези препоръки по отношение на продължаващото оформяне на следващата стратегия на ЕС за младежта. Комисар Наврачич трябва да разбере, че младите хора в Европа очакват много повече от него и той трябва да покрие тези представи. Очакваме новите цели на ЕС за младежта да бъдат отразени в следващата Младежка стратегия на ЕС и ние очакваме той да бъде амбициозен и да предложи инструментално увеличение на бюджета ERASMUS +, както пожелахме в нашата кампания "ERASMUSx10“.

Тъжно е, че държавите-членки са по-амбициозни от институциите на ЕС, когато става дума за увеличаване на бюджета на най-успешната програма на ЕС в историята - очакваме повече лидерство“.

EURACTIV се свърза с Европейската комисия за коментар по въпроса, както и дали има механизъм за наблюдение на средствата, изразходвани от ЕС на тези конференции.

До момента на публикуването на тази статия не е даден отговор.

Той каза също, че младите хора са разочаровани от българския премиер Бойко Борисов, който в речта си призова младите хора да не забравят най-важния си природен дълг – да се възпроизвеждат, използвайки примера на германски министър, който има 7 деца. „Лесно за този, който не е част от първото поколение, което ще бъде по-лошо от родителите си“, коментира Алварадо.

Освен това Алварадо отбеляза, че след конференцията българските правителствени представители очернили в социалните медии представители на младежта, които „се осмеляват“ да критикуват организацията на конференцията. Той добави:

Те осъзнаха грешката си и започнаха да изтриват публикациите си“.

В контакт с EURACTIV Райчо Райчев, заместник-председател на Българския младежки съвет, потвърди твърденията на Алварадо за липсата на младежко участие в панелите, като добави, че е имало и дебати без никакво взаимодействие с участниците.

Той също така се оплака, че проблемът със самолетните билети е причинил трудности за достъпа на участниците.

Аплодисменти за Борисов

Но той отиде още по-далеч: „Изключително важно е да се подчертае, че министерството принуди доброволците да станат на крака и да аплодират след речта на министър-председателя. Също така от министерството бяха раздадени писмени въпроси на някои от участниците в диалога на гражданите с комисаря.".

Той отбеляза, че българският младежки съвет е изправен пред същото отношение от страна на правителството в ежедневната му работа, тъй като Министерството на младежта и спорта в България го е изключило от процеса на планиране, съвместно управление и оценка по време на председателството.

Хората с увреден слух бяха включени в събитието, но през цялото време не им бе предоставена достъпна и приобщаваща среда.“.

Докато резултатите бяха заседавани до 3 часа сутринта, а генералните дирекции от Естония и Австрия работеха усилено върху тях, представителите на министерството бяха на партито на конференцията, в клуб танцьорки. Мога да кажа, че министерството по доста особен начин популяризира нашата младежка цел за равенство между половете.

Какво казва българското правителство

EURACTIV се свърза с Постоянното представителство на България в ЕС за коментар по повдигнатите въпроси.

По отношение на отсъствието на млади хора в панелите, говорителката Елица Златева подчерта, че Европейските младежки цели, които са основен резултат от конференцията, са разработени от 11 тематични работни групи, съставени от млади хора и представители на публичните власти, отговарящи за младежката политика в страните от ЕС, Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

Президентът на Националния младежки форум на България и председателят на Европейския младежки форум активно участваха в целия процес.“.

На първия ден, на конференцията бе излъчен младежки представител като говорител, заедно с представители на Европейската комисия, Министерството на младежта и спорта, ООН, в дискусионния панел на високо равнище."

Тя се позова на специален формат на „гражданския диалог“ с участието на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта, министъра на младежта и спорта на България и специалния пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на младежта (на 28 години).

Златева омаловажи проблема с билетите, като обясни, че няма задължителна процедура. „По този начин, за да се осигури по-голяма гъвкавост на младежките делегати, председателството реши да следва модела на възстановяване на средствата.“.

„Отвъд строгия формат на ЕС“

Българското председателство създаде „амбициозен дневен ред“ в областта на младежта и реши да обърне специално внимание на междусекторни въпроси, свързани с Европейската стратегия за младежта „Младежта и светът“, каза тя.

В съответствие с Резолюция 2250 на Съвета за сигурност на ООН, един от елементите, които трябва да бъдат включени в проекта за заключения на Съвета по въпросите на младежта, ще бъде свързан с ролята на младежта за изграждане на хармонично и мирно общество в Европа. С оглед на тази цел Работната група за младежта в Съвета на ЕС създаде уникално междусекторно партньорство с Работната група на Съвета на ООН и инициативата беше изключително добре приета.“.

Председателството реши да засили още повече този подход, като разшири обхвата на участието си в Европейската младежка конференция и по този начин предостави възможност за по-нататъшен обмен и, да се надяваме, източник на вдъхновение отвъд строгия формат на ЕС. Освен ООН, на конференцията взеха участие представители на EURODESK, както и на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.", заключи тя.

Младите участници в конференцията „подозират“, че зад фокуса върху ООН стоят лични мотивации.

Структурният диалог е положителен и мощен инструмент, чрез който младите хора да бъдат съставители на политиките на равнище Европейски съюз. Въпреки че е далеч от съвършенство и се нуждае от реформа, той е уникален за света източник на вдъхновение и трябва да бъде защитен от държавните служители, опитващи се да го използват за лична изгода, подкопавайки усилията на цялото поколение.“, коментира Алварадо.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross