fbpx
Животът с деца

Ако си мислите, че децата ви ще станат по-чисти и подредени като пораснат – лъжете се

16 октомври 2020

Чували сме истории, граничещи с началото на хорър филм, в който майка влиза в стаята на тийнейджър (момче или момиче, няма значение) и изчезва безследно в купчина от чорапи, дезодоранти и остатъци от храна и продоволствия с неизвестен произход.

Винаги сме мислили, че това е силно преувеличено. Само че Кейти Бингам-Смит ни казва точно обратното: разхвърляните ви деца, които създават тонове мръсотия и оставят милиони мазни петна навсякъде, се превръщат в едни свъсени, мърляви тийнейджъри, които ръсят косми и кал навсякъде.

Кога идва моментът на нормално – не стерилно, чистата къща? Не ни отговаряйте, не смеем да питаме…


Спомням си, че когато децата ми бяха малки, си мислех (по около 100 пъти на ден), че ще е велико, когато вече могат да си мият ръцете и лицата добре и когато спрат да мажат храна по мебелите. 

Тук съм, за да ви кажа, че сега вече са тийнейджъри и мазането на храна все още е факт. Току-що седнах да работя и забелязах кисело мляко по подлакътника на стола.

Мразех сгъването и прибирането на огромните количества пране, така че в мига, в който реших, че са достатъчно способни, им завещах тази задача. 

Сега има разпадащи се кули от несгънато пране, сриващи се в стаите на децата, защото те решиха, че е много по-лесно да переш и да сушиш дрехите си и след това да ги трупаш на купчини, които да разпределяш на всевъзможни места.

На стола, на леглото, на перваза на прозореца, отгоре на скрина, точно пред вратата, за да не може да я отвориш… Наистина няма значение къде са дрехите, стига да не се налага да се сгъват и прибират.

Преди малко избърсах огромен сопол от стената на банята. После директно изхвърлих чаша, която беше завъдила нещо зелено по дъното си. След това търсих в Гугъл “Как да махнеш ръжда от душкабината”.

Децата ми са достатъчно големи, за да работят, да шофират и да плащат данъци. 

И да, достатъчно големи са и да си чистят – и го правят. Слагат прането в коша за мръсни дрехи и знаят как да избършат плота, след като си направят сандвич. Но не го правят добре и бъркотията е по три.

И не само това. Сега когато са големи, бъркотията е различна. Точно както рибата тон, която синът ми никога не мие от купата. Яде риба тон всяка вечер и всичко се оставя да засъхне в безкраен рибен цимент.

Никога не успяват да уцелят тоалетната чиния по-добре, отколкото преди години, когато се учеха да я ползват.

Няма мръсни отпечатъци, но пък дъщеря ми, която обожава маски с въглен и лилави шампоани, оставя черно-лилави следи из цялата къща. Все още не съм сигурна как тази смес се озовава по дръжката на хладилника, но вече нищо не ме изненадва.

А, и тази ръжда под душа е от флакони крем за бръснене – и не, не се маха. Човек би помислил, че ще излезе за времето, в което синът ми е в банята, но явно търкането на стени не е част от програмата, ако разбирате какво имам предвид. Имам и сметка за вода, която може да го докаже. 

И вместо стаите им да миришат на бебешка пудра и свеж въздух, всяка от тях си има своя отличитална миризма, която не мога да определя. (А и не искам.)

Знам само, че искам да си държат вратите затворени, за да не плъзва тази смрад из къщата и да не знам какво расте и - съответно - изгнива под леглата им.

И ако това не ви е достатъчно, ето още един дразнещ “тийнизъм”: изобщо не обичат чаршафи или оправени легла. Предпочитат да са свободни, да спят на гол матрак и да се търкалят в размъкнати завивки.

Освен това са страшни спецове по самоподстригването - по главата и в други области, така че ще е необходимо да инвестирате в прахосмукачка, която събира косми от домашни любимци, дори и да нямате домашни любимци. 

Вместо да събирам играчки от пода на банята, прахосмуча косми с различен произход. А понякога, когато не съм вкъщи, това подстригване се случва в хола. Виждала съм доказателства, но отказвам да питам.

Онзи ден си порязах пръста, защото стъпих на купчина нокти, които синът ми си е струпал на килима, но е забравил да изхвърли. Сигурно ще ми трябват шевове.

Къщата е осеяна с лакове за нокти и кола маска на места, които всеки път ме удивляват. Както космите в хола и зад дивана.

Пластмасовите бутилки преливат, защото тийновете не могат да живеят без витаминозната си вода и енергийните си напитки.

И това, че знаят как да използват четката за тоалетна, не означава, че го правят. Изобщо, някога.

Та исках да ви кажа нещо: ако чакате с нетърпение момента, в който детето ви може да си почиства само и да си прибира играчките или пък да зарежда съдомиялната (ще го прави, ако е правило), спрете - няма да е по-чисто.

Ще има бъркотии, достойни за кошмари.

Тийнейджърите могат да изцапат и разхвърлят вътрешността на хладилник по-бързо от три 3-годишни и не ме карайте да обяснявам колко кал вкарват с огромните си крака, дори когато се събуват пред вратата. Изобщо не знам как става, но буквално живея в пясъчник, след като влязоха в пубертета.

Мръсотията не се оправя - става по-зле. Постоянно си казвам, че трябва да свикна, защото в крайна сметка винаги правят това, за което ги помоля. Само че не го правят добре.

Дадох си сметка, че тийнейджърите не виждат много от нещата, които забелязват родителите (като например мократа диря, която остава, след като синът ми “изчисти” нещо разлято). Просто исках да ви подготвя психически, в случай че се надявате домът ви да стане по-подреден, когато децата ви пораснат.

Няма да стане по-добре. По-зле ще е. И ще изпадате в също толкова безпомощни състояния като преди (че даже и повече), и ще си мислите по няколко пъти месечно дали да не подпалите къщата.

Помнете, че в един прекрасен ден те ще имат свои къщи, които ще трябва да чистят. И тогава ще е удоволствие да гледате кармата на домакинската работа в действие.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross