fbpx
И аз съм човек

Ако Симеонов не подаде оставка, той ще интегрира хората с увреждания

25 октомври 2018

Ако вицепремиерът Валери Симеонова не подаде оставка, той може да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания.

Проектът за закон беше одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента вчера. В него е записано, че Националният съвет за интеграция на хората с увреждания вече ще се председателства от ресорния вицепремиер. В сегашната ситуация това е именно Валери Симеонов, който е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика като сред над 10-те административни структури в ресора му попада и Министерството на труда и социалната политика.

Днес, 25 октомври, от 17:30 ч. протестът срещу Валери Симеонов продължава пред сградата на Министерски съвет.

Протестиращите родителите на деца с увреждания и всички граждани, които ги подкрепят, не приемат за удовлетворително вчерашното уж извинение на Симеонов, което, както самият той подчерта, бе направено по настояване на Коалиционния съвет.

Малко преди да отиде на този съвет, Симеонов заяви пред БНТ, че до този момент от него никой (има предвид протестиращите б.ред.) не е искал извинение, а оставка и допълни мисълта си така: "Ако се бях извинил, надали щеше да бъде искрено, нямаше да бъде искрено. Естествено, че мога да го направя, като политик, но все още не съм станал такава висока класа политик".

След думите му и очевидния сигнал, че никой от управляващите не натиска Симеонов да подаде оставка, вчера пред Министерски съвет отново се събраха протестиращи. Шествие имаше и към централата на партията на Валери Симеонов на столичната улица "Раковски" 134.

"Протестите на майките на деца с увреждания и гражданите, които ги подкрепят, ще продължат докато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка", заяви вчера пред БНР Вера Иванова, една от протестиращите.

"Не може тази държава да се представлява от такъв човек", каза тя. По думите ѝ майките се борят за реформа, но не могат да си представят, че "правителството се крепи на самата личност Валери Симеонов" и "още по-зле за държавата, ако е така".

Междувременно със съгласието, че двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ - ще претърпят промени между първо и второ четене и ще бъдат усъвършенствани, депутатите от социалната комисия гласуваха с консенсус така предложените текстове.

Майките от инициативата "Системата ни убива" заявиха, че двата законопроекта са само първата крачка от реформата и че няма да се оттеглят от процеса, докато тя не бъде завършена напълно.

По темата:

Валери и кресливите жени

Една от майките зад протеста „Системата ни убива“: Искам синът ми да има работа!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross