fbpx
И аз съм човек

"Жената гони мъжа си с тиган, но вечер се оправят" (из дебата за домашното насилие)

15 ноември 2018

Парламентът одобри на първо четене въвеждането на по-тежки наказания за семейно насилие, предава Дневник. Основните промени в Наказателния кодекс са случаите на домашно насилие, водещи до средни или тежки телесни повреди, да не зависят от личната тъжба на пострадалия, а да бъдат престъпления от общ характер,  преследвани с участието на прокурор.

И още: в определени случаи засегнатите от домашно насилие ще бъдат информирани, когато насилникът е на свобода; предвиждат се по-сериозни санкции при нарушаване на мерките за закрила и ограничителните заповеди; преследването и психическият тормоз също стават престъпления, пише още Дневник. Ето и основните послания от днешния дебат:

"Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, инициатор на промените. Според нея жертвите на домашно насилие трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда, дори да нямат сключен брак. Ето примерът, който дава Караянчева:

"Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден ѝ оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави, като ѝ поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки, това може да прерасне в убийство или самоубийство".

По нататък дебатът преминава в спор за християнските ценности, коментира изданието. Според депутата от "Обединени патриоти" Павел Шопов семейното насилие е в резултат "от ерозията на християнските ценности в резултата на неолиберални идеи и джендърството". Борбата със семейното насилие минавала през въвеждане на вероучение в училищата, "за да се научат децата на ценности" е неговата теория.

Според Валери Жаблянов (БСП) обаче за упадъка на ценностите виновен е капитализмът. Той даде пример с "Гераците" на Елин Пелин, където семейството се разбило с влизането на капитализма. В българския манталитет е заложено бащата да е централна фигура в семейството, смята Жаблянов.

И още мъдрости:

Според Димитър Стоянов от БСП в делата за разводи и родителски права всеки скандал ще бъде представен като психическо насилие.
"Взаимоотношенията в едно семейство обикновено остават скрити. Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат", каза той и даде пример с негови съседи: "Жената през деня гони мъжа си с тиган, а вечер огласяват махалата"...

"Любовта е крехко цвете, което ако не се полива с пари, увяхва", добави Александър Паунов (БСП).

На темата за любовта набляга и Тома Биков от ГЕРБ (макар и без особена полза за прозата, поезията и законодателството):

"Законът няма да създаде семейства, държавата не може да създава семейства. Семействата се създават от хората на база на любов. Няма дефиниция на любовта. Там, докъдето държавата може да се намеси, е да се опита да предотврати насилието.
Не вярвам някой да се е оженил, след като е осмислил теорията на Маркс. Аз поне не съм се женил по този повод. Влюбих се, жена ми се влюби и така се оженихме. Нито сме мислили за материализма нито за равенството между половете. В течение на брака силите са неравни. В нашето семейство аз съм по-слабият фактор".

И сега по-сериозно, ето как ще се дефинира психическото насилие:

С промените в Наказателния кодекс психическото насилие се определя като умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице чрез принуда или заплаха.

То може да бъде упражнявано посредством различни средства и методи: вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности, за издръжка или икономическа независимост.

Предвижда се системното упражняване на психическо насилие да се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация, а в случаите, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие, наказанието ще е лишаване от свобода до 5 години.

Ще има специфични наказания и мерки, когато става дума за подпомагане и склоняване на другиго към самоубийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, извършени в условията на домашно насилие.

И следенето ще стане престъпление

С измененията се инкриминират всички форми на системно преследване - ще се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди у него страх за безопасността му или тази на неговите близки. Отново, ако е извършено в условия на домашно насилие, преследването може да се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

Целият репортаж на Георги А. Ангелов и Здравка Андонова от дебата в парламента е тук

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross