fbpx
И аз съм човек

Австралийска депутатка кърми в парламента, кога ли и българска?

11 май 2017

Сенатор Лариса Уотърс е първата жена-политик, нахранила бебето си в парламента на Австралия и с това, разбира се, моментално влезе в световния новинарски обмен.

Сенатор Уотърс е от Куинсленд и се е завърнала на работа във вторник, 9 май, след отпуск по майчинство за второто си дете, и само два часа по-късно ѝ се наложило да накърми двумесечната си дъщеря Алия Джой и то по време на гласуване.

Кърменето в сградата е разрешено от миналата година. Преди това в Австралия бе забранено децата да стоят в залата за заседания, а жените, които кърмят, са имали право да упълномощят друг да гласува от тяхно име.

Двумесечната Алия не е първото бебе, кърмено по време на обществено гласуване. През 2016 година исландската депутатка Унур Бра Конрадсдотир неочаквано е повикана на трибуната да изкаже становището си по дискутиран в момента закон, точно докато кърми третото си дете - момиче на 6 седмици.

През 2016 г. испанска депутатка Каролина Бесканса от партия „Подемос“ пък предизвика бурна обществена реакция, понеже кърмеше детето си в парламента. Европейската депутатка от Италия Личия Ронцули носи бебето си в слинг на работното си място в продължение на години, а през януари тази година дори Папа Франциск окуражи кърменето в църквата.

Причината подобни случки да стават новини в някои държави, сред които е и България, е фактът, че твърде много хора все още се възмущават и скандализират, когато видят майка да използва гърдите си по предназначение - за хранене на бебе. Не дай си Боже, ако е и на обществено място!

Можем само да си представим кога и дали в България скоро ще имаме майка, кърмеща детето си в парламента... Пардон, дори не можем и да си го представим!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross